De nieuwe features binnen Photoshop 2020

Inhoud

Alweer een paar maandjes oud, maar toch wil ik graag de interessantste nieuwe features van Photoshop 2020 (versie 21.0 en 21.1) onder de aandacht brengen. Artificiële intelligentie rukt op… ook binnen Photoshop!


Object selectie

Het gereedschap ‘Object selecteren’ is een handige manier om één enkel object of een deel ervan te selecteren. Teken met dit nieuwe gereedschap een rechthoek of een lasso rond het object. Vervolgens zoekt Photoshop automatisch de randen van het object af en geeft in de meeste gevallen een prima selectie om mee te beginnen. Toch zijn ook met dit gereedschap soms selectie-aanpassingen nodig.


Het gereedschap ‘Object selecteren’ is het slimme neefje van het menucommando ‘Selecteren > Onderwerp’ (ook als knop beschikbaar in de Optiebalk). Dit commando is handig als er zelfs voor Photoshop geen onduidelijkheid is wat het hoofdonderwerp in de afbeelding is. Met het gereedschap ‘Object selecteren’ geef je zelf aan welk object of deel van een object geselecteerd moet worden en kun je deze selectie ook verfijnen.

 

Dit gereedschap heeft zoals zoals gewoonlijk een aantal opties, die je instelt in de Optiebalk. Een daarvan heet ‘Rand verbeteren’. Niet spectaculair maar de resultaten zijn wel ietsiepietsie beter als deze optie aan staat. Ik vraag me af waarom Adobe er voor kiest om dergelijke keuzestress bij de Photoshoppers neer te leggen. ‘Rand verbeteren’ heeft ook niets van doen met ‘Selecteren en maskeren’ dat vroeger ‘Rand verfijnen’ heette. Dus mijn tip: zet deze optie ‘Rand verbeteren’ altijd aan en stuur een mail naar Adobe met het verzoek een Steve-Jobs-bezem door al hun programma’s te halen… onder het motto ‘minder is meer’.


Verdraaien

De functionaliteit van verdraaien (‘Bewerken > Transformatie > Verdraaien’) is aangenaam uitgebreid. Je kunt nu zelf een rasterfijnheid instellen en eigen draaipunten op het canvas (via Splitsen in de optiebalk). Dit mag je gerust een grote sprong voorwaarts noemen. Het menucommando ‘Verdraaien’ is nu net zo volwassen als het filter ‘Uitvloeien’. Eigenlijk vormt ‘Verdraaien’ voor het subtiel schalen, strekken en roteren de beste methode.



Paneel Eigenschappen

Het paneel Eigenschappen wordt steeds belangrijker en vertoont ook meer overeenkomsten met Illustrator en InDesign. Er waait sowieso een meer universele interface-wind bij Adobe. Wie is daar nu niet blij mee!? In het paneel Eigenschappen kun je (als geen laag is geactiveerd) het canvas en andere documentinstellingen aanpassen. Als een laag actief is kun je geautomatiseerd de achtergrond van het hoofdonderwerp verwijderen. Of beter gezegd: onzichtbaar maken door middel van een masker. Adobe omarmt (terecht) artificiële intelligentie en het moet gezegd... met vrij goede resultaten. Tot slot: het paneel Eigenschappen toont nu alle teken- en alinea-instellingen als een tekstlaag is geselecteerd.


.PSDC

Adobe heeft graag dat je documenten opslaat in de cloud. Dat wil zeggen op hùn servers, zodat big brother je beter kan bedienen. Of beïnvloeden, het is maar hoe je het bekijkt. Adobe wil dit zelfs zo graag, dat ze een nieuw bestandsformaat hebben bedacht .psdc (PhotoShop Document Cloud). Je herkent deze bestanden aan een wolkje in de naamtab. Het heeft natuurlijk voordelen, zeker als je ook het onlangs uitgebrachte ‘Photoshop op je iPad’ gebruikt.


Andere verbeteringen

  • Het commando ‘Vullen met behoud van inhoud’ is ook intelligenter en dus bruikbaarder geworden. Je kunt nu een ‘aangepast’ monstergebied aanwijzen om retouches bij te sturen.
  • Penselen met een specifieke vorm kun je nu roteren met de pijltoetsen op het toetsenbord. 
  • Minstens net zo handig tijdens het schilderen, is het vasthouden van de tilde-toets (~). De Penseel wijzigt dan tijdelijk in de gum. 
  • Klikken op een laag met de Alt- of Optie-toets ingedrukt, zoomt precies in op de inhoud van die laag.
  • Ik duidde al op de meer universele interface-wind bij Adobe: dat is nu ook gebeurd bij het schalen van selecties. Tot nu toe moest je de Hoofdlettertoets (Shift) ingedrukt houden om de breedte-hoogte-verhouding (aspect ratio) te handhaven. In de versie 2020 moet je die zelfde toets ingedrukt houden om de breedte-hoogte-verhouding te wijzigen. Daardoor vervormt dus het beeld. Hoewel Adobe hiermee een logische verandering doorvoert, is het verwarrend voor de oude rotten onder ons. Leer zo’n oude gewoonte, in meer dan een decennium opgebouwd, maar weer eens af ;-( Photoshop is 30 jaar oud en je voelt dat het tijd wordt om plaats te maken voor een nieuwe generatie Photoshoppers ;-)
Lees meer over de cursus 'Photoshop Basis'