Docenten

De docenten van Grafische Cursussen werken samen zonder direc­tie of secre­ta­riaat. Wij vormen een 'gilde': vak­mensen die samen top­cursus­sen orga­ni­se­ren op flexibele en efficiënte wijze. Wie vormen dit gilde? Onze opleidingen en cursussen voldoen aan het NRTO-keurmerk en zijn CRKBO-geregistreerd.
logo crkbo-registratie
Angelo Spiler

Angelo Spiler

Streep

Angelo Spiler (Heerlen, 1963) werkt sinds 1990 met Adobe-pro­gram­ma's en heeft tien jaar docent­erva­ring. Hij publiceerde inter­ac­tieve les­boeken over Pho­toshop, InDesign, Muse en Apple Key­note en blogt voor tech­site 42biz. Heeft een brede ken­nis van opmaak- en inter­net­tech­no­logie. Op­rich­ter van het plat­form Gra­fische Cur­sus­sen. Bel of mail Angelo voor meer infor­ma­tie over de jaar­gang­cur­sus­sen of de spe­ci­fieke cur­sus­sen die hij geeft: angelo­­@grafische­cur­­sus­sen.nl.

"Ik heb mij toe­gelegd op het ont­wik­ke­len van gestruc­tu­reerde, multi­me­di­ale cur­sus­sen die zowel span­nend en uiterst leer­zaam als prak­tijk­gericht zijn. Van­daar dat we probleemloos een niet-­goed-­geld-­terug-garan­tie geven voor al onze cur­sus­sen."
06-22 11 77 09
Isaac Lakerveld

Isaac Lakerveld

Streep

Al tijdens zijn bachelorstudie Steden­bouw­kundige Vorm­geving en masterstudie Architectuur, ont­dekte Isaac Lakerveld (Rheden, 1963) zijn passie voor grafische vorm­geving en grafische technieken. Na werkzaam te zijn geweest als Steden­bouw­kundig Vorm­gever (3D) en Docent (gra­fische) applicaties werkte hij bij een typo­grafisch en daarna een groot landelijk bekend ontwerp­bureau. In 1998 startte hij zijn eigen grafisch ontwerp­bureau. Daar werkt hij voor zowel grote nationale als kleinere regionale klanten en realiseert hij huisstijlen, boeken, tijdschriften, info­gra­phics, websites en apps.

"Niets is zo leuk als mijn kennis en passie voor dit mooie vak te kunnen delen met studenten. Van kennis delen en over­dragen, krijg ik zelf ook heel veel terug. Mijn missie is geslaagd als een student enthousiast en voorzien van een stevige basis, op pad kan zich verder in dit mooie vak te ontwikkelen."
06-44 33 27 57
Boris de Leeuwe

Boris de Leeuwe

Streep

Boris de Leeuwe werkt sinds 2001 als 2d animator en illustrator. Hij begon zijn carrière met een passie voor handgetekende cartoonanimatie waarbij door middel van tekening voor tekening een cartoonfiguur tot leven komt. Met dit ambacht in de vingers specialiseerde hij zich daarna in digitale cut-out animatie. Boris heeft aan diverse (inter)nationale producties gewerkt. Zo werkte hij een aantal jaren in Londen aan de populaire kleuterserie Peppa Pig en als freelance animator voor diverse opdrachtgevers, waaronder de BBC. In Nederland werkte hij onder andere als senior animator bij de tekenfilmserie Woezel & Pip en aan de kindertelefilm Yim en Yoyo.

''Ongeacht met welk medium of softwarepakket ik werk, voor mij is de belangrijkste uitdaging om een geloofwaardig karakter neer te zetten door middel van beweging, mymiek en timing.''
06-19 97 17 18
Oscar Flier

Oscar Flier

Streep

Oscar Flier's carrière begon op de Grafi­sche School, waarna hij zich specialiseerde als grafisch ontwerper. Na vijftien jaar freelancen belandde hij in de Verenigde Staten, waar hij voor het eerst in aanraking kwam met productie­manage­ment bij een boekenuitgeverij. Terug in Nederland werd hij hoofd Research & Develop­ment voor tijdschriften­uitgever VNU.
Voor de tweede keer gevestigd in de Verenigde Staten, ontdekte hij als productiemanager in de kunstwereld dat dit zijn roeping was. Via een omweg bij een kleine uitgeverij in Nederland vond hij uiteindelijk zijn gewenste functie bij branding & design­­bureau VBAT en later bij Design Bridge, een internationaal brand design agency. In nauwe samen­werking met creatieven, was hij vele jaren verant­woor­delijk voor alle productie- en print­processen en de kwaliteit ervan.

"Na een lange loopbaan in de creatieve wereld, geniet ik nog steeds van het proces van het verwezenlijken van creatief werk en het vinden van concrete oplossingen die de impact van het concept of idee versterken. Daarnaast word ik vooral heel blij van het overdragen van mijn kennis, ervaring en liefde voor ons vak."
06-43 01 29 08
Annemiek Klijn

Annemiek Klijn

Streep

Annemiek Klijn startte haar loopbaan bij een toonaangevend designbureau. Ze raakte gecharmeerd van 'conceptueel denken' en vervolgde haar carrière bij diverse reclame­bureaus, van assistent art director tot creatief directeur (bij twee bureaus). Annemiek werkte zowel voor nationale als internationale klanten.
Sinds 2011 werkt Annemiek zelfstandig en gewoonlijk rechtstreeks voor klanten. Het proces met de klant start al bij de strategische keuzes en briefing tot en met de uitvoering. In haar eigen woorden: “Je bent dan eigenlijk een mini reclame­bureau”. Annemiek heeft jaren les gegeven bij de Junior Academie voor Advertising en geeft ook workshops bij andere opleidingen.

“Als docent heb je te maken met cursisten van verschillende niveaus. Ik geniet ervan ze te kunnen inspireren, motiveren, ‘kietelen’ waardoor ze beter werk gaan maken.”‍
06-54 66 74 11
Joost van der Hoeven

Joost van der Hoeven

Streep

Joost van der Hoeven (1972) studeerde aan de Kunstacademie met als specialisatie computeranimatie. Na deze opleiding ging hij aan de slag als vormgever en inmiddels werkt hij ruim twintig jaar als freelance editor, colorist en animator. Daarnaast geeft Joost trainingen in de vele programma’s die hij zelf gebruikt. Als Adobe Master Trainer voor Premiere Pro en After Effects wordt hij door Adobe ingehuurd om handleidingen voor Adobe te schrijven, zoals know-how-filmpjes over zeer specifieke software-functies. Joost’s specialisatie is workflows waarbij de diverse Adobe programma’s samen werken met andere creative tools, zoals Avid, Final Cut Pro en Resolve. Joost van der Hoeven is Apple Certified Pro en Adobe Certified Instructor. Meer informatie hierover op Animotion.nl.

"Joost is een creatieve ontwerper en een bevlogen trainer. Het geven van trainingen en zelf met de software werken is de ideale combinatie, aldus Joost: “Als je dezelfde problemen tegenkomt als je deelnemers, dan zijn de oplossingen ook veel makkelijker uit te leggen.”
06-26 04 48 71
Henk-Jan Panneman

Henk-Jan Panneman

Streep

Henk-Jan Panneman (1968) werkt sinds 1997 in zijn eigen ontwerpbureau aan de meest uiteenlopende ontwerp- en illustratieopdrachten. Daardoor merkt hij steeds weer hoe veelzijdig de ontwerpdiscipline is. Henk-Jan studeerde Grafische Vormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem en Design aan de Jan van Eyk Akademie Maastricht. Maar hij is nooit uitgeleerd. Nieuwsgierig als hij is schrijft hij over de vele fascinerende aspecten van zijn vakgebied blogs en interviews voor zijn beroepsorganisatie.
Henk-Jan geeft zijn kennis ook graag door aan leergierige cursisten. Hij heeft een lesmethode ontwikkeld die is gebaseerd op zijn eigen ervaringen met grafische programma's en breidt dit steeds meer uit. De focus ligt in zijn lessen op praktische toepasbaarheid, zodat cursisten snel zelfstandig kunnen werken.

"Lesgeven houdt je scherp en fris doordat je als vanzelf de nieuwste ontwikkelingen bijhoudt èn doordat cursisten je blik verbreden en vragen kunnen stellen die je zelf nog niet bedacht had. Ik leer zelf graag nieuwe dingen en herken dat bij mijn cursisten; door iets nieuws te leren ontwikkel je jezelf en verruim je je eigen mogelijkheden."
Amber Pruissen

Amber Pruissen

Streep

Amber Pruissen werkt als zelfstandig grafisch ontwerper (Ontwerpstudio Frips) en geeft les als instructeur bij het ROC West-Brabant. Al jong vond zij haar passie in het creatief bezig zijn en volgde daarom de opleiding Mediavormgever te Breda. Daar leerde zij werken met de Adobe programma’s en werd daar vervolgens zo enthousiast van dat ze er alles van wilde weten. Adobe's grafische pakketten Illustrator, Photoshop en InDesign zijn haar favorieten.

"Ik ben fan van Adobe! Met Illustrator, Photoshop en InDesign kan ik mezelf uren bezig houden. Ik vind het top om tot op de bodem uit te zoeken hoe zo’n programma werkt en wat je er allemaal mee kan! Hoe leuk is het dan dat je deze kennis ook mag doorgeven aan cursisten? Ik vind het inspirerend om mensen nieuwe dingen te leren en als docent blijf je ook altijd kennis opdoen."
Ester Picavet

Ester Picavet

Streep

Grafisch, kleurrijk, technisch met een twist. Ester is grafisch vormgever, gevestigd in Amsterdam. Haar klantenkring is veelzijdig met als rode draad cultuur en toerisme en varieert van stichtingen tot start-ups en van uitgeverijen tot luchtvaartmaatschappijen. Ester werk op projectbasis of als vast teamlid van een marketing/communicatie-afdeling.
Daarnaast is Ester een bevlogen coach, begeleider en docent. Met Adobe Illustrator, InDesign, Photoshop en ook Acrobat als specialisme.

“Design is net ballet. Goed uitgevoerd ziet het er vanzelfsprekend en eenvoudig uit. Dat bereik je alleen met training, techniek en vakkennis.”
Paul van Nieuwenburg

Paul van Nieuwenburg

Streep

Turbulent. Dat was de schoolcarrière van Paul van Nieuwenburg. Na 7 jaar havo, 3 jaar kunstacademie en 150 jaar Nederlands besloot hij kunstenaar te worden. Hartstikke leuk natuurlijk, maar omdat je nou eenmaal niet van schouderklopjes kunt leven werd hij art director. Eventjes. Want al na een paar jaar switchte hij naar copy (van die markers kreeg hij namelijk vieze handen). Om vervolgens geheel conform de tijdgeest, we zitten in de late jaren 90, van bureau naar bureau te hoppen en tussendoor lessen copy, concept en art direction aan de Junior Academie te verzorgen. En toen was het tijd voor iets anders: Copy & Beyond, zijn eigen creative hub, en – jawel – opnieuw de kunst. Het leven is goed. Als je er maar wat van maakt.

“Denk buiten de kaders, ga over het randje. En doe vervolgens een stap terug en kijk of het goed is wat je hebt bedacht. Niet? Kill your darlings. Aan de slag. Opnieuw!”
Edwin Rooseman

Edwin Rooseman

Streep

Edwin Rooseman (Amsterdam, 1961) heeft een loopbaan die zich beweegt tussen zijn passie en werk. Zijn reis begon in 1987 met grafische computers, eerst met Atari en later uitsluitend met Apple. Als een autodidact pur sang, verkende hij een breed scala aan software, van Adobe Illustrator 1.0, Pagemaker, Powerpoint tot Photoshop en alles wat daarna op de markt verscheen, zoals QuarkXPress en InDesign.
In 1990 werd hij zelfstandig ondernemer, eerst als DTP-studio en later als partner van verschillende ontwerpbureaus. In 2004 behaalde hij zijn Master in Design Management en ging hij solo verder als digital designer. Zijn expertise omvat Visual Identity, Brand Design, Webdesign en Webapps.
Tussen 2010 en 2022 was Edwin ook actief als freelance docent Interaction Design aan Hogeschool Rotterdam en Den Haag, waar hij zijn passie voor lesgeven ontdekte. In 2023 keerde hij terug naar zijn oude liefde, grafische vormgeving, als docent InDesign bij Grafische Cursussen.

"Life Long Learning is voor mij een bron van inspiratie, omdat ik er plezier in heb om nieuwe vaardigheden en mogelijkheden te ontdekken. Wat ik nog leuker vind, is die kennis te delen en over te dragen aan andere enthousiastelingen."
Nils Hilbers

Nils Hilbers

Streep

De carrière van Nils Hilbers als zzp-er begon al tijdens zijn studie aan de Design Academy in Eindhoven, en noemde het ontwerpbureau naar zijn afstudeerjaar 1998: Lichting98. Daarna specialiseerde hij zich als grafisch ontwerper. Nils ontwerpt en bouwt al sinds de Design Academy diverse websites en werkt momenteel vooral met WordPress. Hij heeft inmiddels meer dan honderd websites opgeleverd die met WordPress zijn gemaakt. Websites met uiteenlopende eigenschappen en functionaliteiten voor opdrachtgevers in onder meer de gezondheidszorg, de bouw-, de kunst- en de cultuursector, zowel voor midden- als kleinbedrijf. Nils werkt al vele jaren als docent van creatieve webdesigncursussen voor volwassenen. Onder meer in Amsterdam en Rotterdam, maar ook voor zakelijke opdrachtgevers door heel Nederland en soms daarbuiten, want het internet is overal en iedereen wil toch even jouw website bekijken.

"Het is de bedoeling dat jij jouw content snel & redelijk eenvoudig online kunt zetten en met een aantrekkelijk resultaat dat op diverse beeldschermen goed te bekijken is."