Wat zijn de voordelen van Adobe Photoshop?

Inhoud

Wil je beter weten wat je nou eigenlijk met Adobe Photoshop kunt maken en wat de voordelen zijn van dit programma boven alternatieve pakketten? In deze blog gaan we dieper in op dit belangrijk gereedschap voor grafisch vormgevers.

Wat kan ik met Photoshop maken?

Photoshop staat bekend als 'beeldbewerkingspakket'. Met Photoshop kun je dan ook in de eerste plaats afbeeldingen bewerken. Dat kan op realistische wijze (denk aan verbeteringen van contrast, kleur en scherpte), maar ook op kunstzinnig vlak (denk aan collages, abstracte of surrealistische bewerkingen).

Daarnaast hoef je met Photoshop niet van een bestaande afbeelding uit te gaan: je kunt heel goed starten met een wit canvas en losgaan door te schilderen of tekenen. Ook als je een poster, visitekaartje of sticker voor ogen heb (dus drukwerk met weinig tekst), is Photoshop een uitstekende keuze. Logo's en web- of app-interfaces worden ook prima met Photoshop gemaakt maar Illustrator is daarvoor wel een concurrent.


Zijn er (goedkope en gratis) alternatieven voor Photoshop?

Er bestaan zeker prima alternatieven voor Photoshop. In de eerste plaats Affinity Photo. Affinity is langzamerhand een serieuze concurrent voor Adobe vanwege de prijsstelling en service. Een ander gewaardeerd beeldbewerkingsprogramma is GIMP (https://www.gimp.org/), dat staat voor GNU Image Manipulation Program. Niet alleen gratis maar ook een goed programma. Paint.NET (https://www.getpaint.net/) is er voor Windows-gebruikers. En als je alleen via de browser wilt werken is het webgebaseerde PIXLR een mogelijkheid. Voor Apple-adepten is Seashore een eenvoudig instapprogramma, met natuurlijk minder mogelijkheden, maar ook een eenvoudigere leercurve dan Photoshop. Ben je fotograaf, dan is het verstandig om de mogelijkheden van Lightroom te onderzoeken, al is dit programma niet gratis.

Waarom dan toch Photoshop?


Voor professionele vormgevers heeft Photoshop de voorkeur vanwege een of meer van de volgende redenen:

  • Photoshop biedt over het algemeen meer mogelijkheden op het gebied van beeldbewerking dan andere programma's (zoals video-bewerkingen, gif-animaties, 3D etc).
  • Photoshop, InDesign en Illustrator vormen een uitstekend op elkaar afgestemd trio.
  • De kosten van een huidig abonnement vormen niet meer zo'n groot obstakel als de vroegere pakketprijzen! Bovendien ontvangen studenten, docenten en werknemers van grotere organisaties zoals ziekenhuizen en de overheid flinke kortingen op het abonnement. Je kunt Adobe Photoshop niet meer als pakket kopen. Je neemt tegenwoordig een licentie. Ook is het mogelijk eerst een proefversie van Adobe Photoshop gratis te downloaden van Adobe’s website.
  • Photoshop wordt vaak bijgewerkt: de nieuwste versie (update) op moment van schrijven heet: Adobe Photoshop 2020. Er bestaat een grote schare van volgers, fora, youtube-tutorials en cursusgevers. Ook wij verzorgen een cursus Adobe Photoshop Basis en een cursus Adobe Photoshop Pro (gevorderd). Er zijn ook veel add-ons, filters, penselen, vormen, etc. gratis op internet te vinden.

Lees meer over de cursus 'Photoshop Basis'