Wil je een tekentablet kopen? Enkele overwegingen…

Inhoud

Met een tekentablet kun je nauwkeuriger en intuïtiever tekenen en animaties maken. Het is mogelijk om dit met een muis te doen, maar bijna alle illustratoren en animatie-makers gebruiken liever een tekentablet. Ook onder vormgevers is een tekentablet populair, maar in iets mindere mate. Houd na aanschaf rekening met een ‘gewenningstijd’ van enkele weken.

Tekenen op een gewone tekentablet vergt een goede oog-handcoördinatie
Een traditionele tekentablet vergt een goede oog-handcoördinatie

Tekentablets vergelijken

Welke tekentablet het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie hangt uiteraard van je eisen en je budget af. De grootte van het tekenoppervlak, de kwaliteit (resolutie) en de instelmogelijkheden van tekentablets variëren flink en zorgen dus voor verschillende prijskaartjes. Wacom tekentablets zijn in elk geval betrouwbaar gebleken, ook Wacom’s Cintiq-reeks (zie verderop). Een andere producent van tekentablets is Huion.

Ook zou je kunnen tekenen op de iPad van Apple of de Galaxy van Samsung. Maar let op: deze werken prima met bepaalde apps op de tablets zelf, maar niet of niet goed met bijvoorbeeld een programma als Adobe Animate op een laptop/desktop. We gaan daarom hier verder in op afzonderlijke tekentablets die goed samenwerken met een programma op je laptop of desktop computer.

Cintiq

Het overwegen waard zijn de Cintiq tekentablets met beeld/tekenscherm (van het merk Wacom). In essentie zijn dit externe beeldschermen die je op je desktop of laptop aansluit en waarmee je direct op het beeldscherm tekent (op het tafeloppervlak). In de meeste gevallen heb je dus een computer nodig om de Cintiq op aan te sluiten! Waar je met een gewone Wacom tablet eerst moet wennen aan de oog-handcoördinatie, is dat met een Cintiq nagenoeg niet het geval. Tekenen met de Cintiq voelt namelijk als tekenen op een vel papier. Een nadeel is de veel hogere prijs in vergelijking met een standaard tekentablet.

De aanschaf van een Cintiq is alleen het overwegen waard als je veel digitaal tekenwerk zult gaan verrichten, zoals bij 2d-animatie. Voor normale werkzaamheden als monteren of bestanden verslepen kan een Cintiq juist nadelig zijn omdat je (vooral bij de grotere modellen) ruime armbewegingen maakt voor relatief kleine handelingen. In dat geval kan de oplossing zijn om voor een opstelling te kiezen waarbij je een gewone Wacom (Intuos) afwisselt met een Cintiq. Je kunt dan dezelfde pen gebruiken. Je kunt voor de normale werkzaamheden natuurlijk ook een muis gebruiken. Onze Animatie docent Boris de Leeuwe gebruikt een Wacom Cintiq Pro 24 in combinatie met een Wacom Intuos Pro Medium. Zie ook dit YouTube filmpje.

iPad en pencil als tekentablet voor je desktop of laptop?

Het is in principe mogelijk om je iPad en Pencil te gebruiken als duplicaatscherm voor je Apple-computer waarop bijvoorbeeld Adobe Animate draait. Dit is in te stellen met ‘Sidecar’, dat standaard in de systeemvoorkeuren van een Apple computer kan worden ingesteld. Maar er zitten haken en ogen aan en daarom zul je eerst moeten testen of het naar behoren werkt. De ervaringen zijn wisselend. Een gemeld probleem is de mogelijke vertraging van het signaal, waardoor je penbewegingen niet direct worden weergegeven in Adobe Animate. In een andere geval bleek het oppervlak van de iPad te klein om de user interface van Adobe Animate goed weer te geven De iPad koppelen aan een Windows computer met Adobe Animate heeft sowieso geen zin.

Aanschaftip en cursusvoorbereiding

Een llustrator aan het werk met een tekentablet

Voor de smallere beurs is de kleinere Wacom Intuos S Zwart een goede keuze. Tekenen op een groter oppervlak is uiteraard prettiger, maar met een kleiner oppervlak kunnen veel cursisten ook goed uit de voeten. Na aanschaf van een Wacom-tekentablet vragen wij de cursist de driversoftware te installeren via deze webpagina. Doe dit ruim voor aanvang van de cursus en niet de dag ervoor. Verder raden wij aan thuis alvast te oefenen met je tablet zodat je een beetje gewend raakt aan de tablet en je oog-handcoördinatie prima is. Houd er verder rekening mee dat een aantal modellen niet erg geschikt is om mee te nemen naar de les. Zo neemt een Cintiq tekentablet met de bijbehorende kabels veel ruimte in. Voor iemand die nog geen tekentablet heeft, raden wij eerst een normale Wacom Intuos aan, namelijk om de volgende voordelen:

  • prijsstelling: aan een normale Wacom Intuos kun je geen buil vallen, mocht het tekenen tegenvallen. Een Cintiq zou een kostbare proefballon zijn als deze na een maand in de kast komt te liggen;
  • multifunctionaliteit: een Wacom Intuos is breed inzetbaar;
  • portabiliteit: een Wacom Intuos is gemakkelijk mee te nemen.

Disclaimer: Grafische Cursussen heeft geen overeenkomst of binding met producent Wacom of de in de links getoonde webwinkel.

Lees meer over de cursus 'Cartoon Animaties'