Branding
In de eerste module 'Branding' onderzoek je wat het betekent om een 'Brand' of merk te ontwikkelen. Wat is een 'Brand' eigenlijk? 3 heel belangrijke vragen daarbij zijn: Wie ben jij? Wat doe je? Waarom maakt wat jij doet het verschil? In dat licht komen bedrijven en organisaties met een succesvolle branding aan bod, wat je daarvan kunt leren en hoe je dat vervolgens toepast op de ontwikkeling van je eigen 'Brand'.
Conceptontwikkeling
Vanuit de bewustwording wie je bent als 'Brand' en waar je voor staat, ontwikkel je in de tweede module 'Conceptontwikkeling' een of meerdere concepten. Concepten zijn krachtige ideeën om je doel te bereiken. Je gaat op onderzoek uit en het docententeam helpt je te begrijpen wat een sterk concept is en wat het verzwakt. Ook leer je hoe je het concept in het proces van design en uitvoering bewaakt.
Design & Presentatie
Op basis van een helder en krachtig concept initiëer je in de derde module het designproces. In deze fase leer je hoe je het concept optimaal gebruikt in de vertaling naar het ontwerpproces en wat de valkuilen zijn. En niet onbelangrijk: hoe presenteer je een goed designconcept? Onder leiding van de docent kijk je o.a. naar brand-manuals van bestaande merken.
App-Praktijk:
je leert ook in de app-praktijk een 'Brand' goed te organiseren. Dit gebeurt door een verdieping van InDesign, Illustrator en Photoshop op het gebied van templates, bibliotheken, designelementen, lettertypen en kleur.
Gebruik van papier & andere materialen
Als het gaat om tastbare, fysieke communicatie-uitingen, zijn papier en andere drukmaterialen van heel groot belang. In deze vierde module leer je dan ook hoe je het soort papier (of andere materialen) kan gebruiken om het concept en de beleving nog sterker tot uitdrukking te brengen. Het wordt vaak onderschat hoe belangrijk deze keuzes zijn. Op inspirerende en tastbare wijze leer je papiersoorten en andere relevante materialen kennen: wat is er zoal beschikbaar? waar kun je het vinden en wat zijn de drukmogelijkheden? Met andere woorden: in deze module leer je een tastbare expressie te geven aan je eigen merk!
Praktijk: tijdens deze module geeft een bekende papierleverancier gastcollege. Je zult versteld staan over hun kennis van papierkleuren en -soorten, gramsgewichten en de toepassingsmogelijkheden van papier en karton in de praktijk.
Bezoek aan specialist
Je gaat onder begeleiding van een docent met je medecursisten op bezoek bij een bijzonder, grafisch ambachtsbedrijfje dat nog op traditionele wijze drukwerk verrijkt. Ontdek hoe belangrijk vakmanschap is in de beleving van goed designwerk.
Print- & Productietechnieken
In deze module maak je kennis met alle printtechnieken en mogelijkheden die er tegenwoordig zijn. Wanneer kun je beter digitaal printen of in offset? En wat is nu zeefdruk, flexo- of diepdruk? Wanneer gebruik je die en wat is de kracht of juist de mindere kant van een bepaalde druktechniek.
In deze module wordt ook dieper ingegaan op de mogelijkheden van afwerken of 'finishes', zoals pregen, foliën, (laser)stansen, vernissen en lamineren. Uiteraard is er ook ruime aandacht voor het correct, 'technisch' voorbereiden van bestanden zodat drukkers en leveranciers ze goed en vlot kunnen verwerken. Prioriteit nummer 1: onnodige misverstanden in de productie voorkomen!
App-Praktijk:
InDesign, Illustrator, Photoshop, Acrobat.
CMYK versus Pantone-steunkleuren? wat is hun kracht en beperking?
Wat kun je met kleurscheidingen in het document
? Hoe geef je een vernis, preeg, ril-, vouw- of snijlijn aan in je document? Hoe lever je je bestanden het beste bij de drukker aan?
Denk aan pdf-workflow in Adobe Acrobat en certified PDF.
Werken in de creatieve sector
Wat betekent het om in de creatieve sector zelfstandig aan de slag te gaan? In deze laatste module komen de volgende aspecten van het creatief ondernemerschap aan bod: a) opbouw van een goed netwerk, b) effectieve promotie en klantwerving, c) bepaling van uurtarieven, d) professioneel opstellen van offertes en facturen. Antwoorden op al je vragen rondom zelfstandig, creatief ondernemen! Ook leerzaam bij sollicitaties.
Leslokatie
De fysieke jaarcursus 'Van Concept naar Realisatie' vindt plaats in onze open lesruimte aan de Helicopterstraat 23 te Amsterdam. Kijk op de pagina met
cursuslokaties om een indruk te krijgen van de lesomgeving. Thee en koffie zijn inbegrepen. De online-variant vindt plaats via Zoom.
Tarief jaarcursus
De kosten van de jaarcursus bedragen € 1975,– ex. BTW. Inbegrepen is het lesboek. Verder ontvang je digitale leermiddelen tijdens de cursus.
STAP-budget
Ook deze jaarcursus valt onder de STAP-regeling: de overheid financiert € 1000,- van het totale cursusbedrag. Als je hiervan gebruik wilt maken, kun je dat aangeven op het
digitaal inschrijfformulier. Je ontvangt daarna van ons een STAP-aanmeldingsbewijs dat je uploadt naar de website van het UWV. Meer informatie over het STAP-budget lees je
in deze blog.
Lessen missen door ziekte? Hoeft niet!
Mocht je een keer niet aanwezig zijn door ziekte (of vakantie), dan log je vanuit bed (of strandstoel) via je browser eenvoudig in via Zoom en doe je vanaf afstand toch lekker mee! Ook worden alle lessen opgenomen.
Aanvangsniveau en huiswerkbelasting
Voor deze jaarcursus is basiskennis van InDesign, Illustrator en Photoshop vereist. Voor toelating kan een test worden afgelegd. Cursisten met een certificaat uit onze jaarcursus 'Grafische Vormgeving' worden automatisch toegelaten tot deze vervolgcursus. Deelname vereist ook mbo-4/hbo werk- en denkniveau.De huiswerkbelasting varieert flink tussen cursisten maar ligt gewoonlijk tussen 3 tot 5 uur per week. Na het cursusjaar heb je ruim voldoende kennis om te solliciteren bij bijvoorbeeld een reclamebureau. Ook kun je aan de slag als grafisch vormgever / ZZP-er.
Een inspirerende samenwerking
Net zoals jij enthousiast bent om je grafische kennis uit te breiden, houden wij ervan onze kennis professioneel en didactisch verantwoord over te dragen. Dat is de reden waarom wij er ons vak van hebben gemaakt! Elke dag genieten wij van al het moois dat onze jaarcursisten maken. Kijk eens op de
digitale expositie.