3 Goede alternatieven voor InDesign

Inhoud

Adobe InDesign is de onbetwiste leider voor de opmaak van brochures, folders, tijdschriften, boeken etc. Maar zoals Johan Cruyff al wist: ‘elk voordeel heb zijn nadeel’. En dat geldt ook voor InDesign: zo kun je het pakket alleen via een licentie (als abonnement) afnemen en is dit abonnement relatief duur. Daarnaast is Adobe zelf niet altijd even klantvriendelijke en loyaal naar zijn gebruikers gebleken. En misschien vind je het pakket wel te uitgebreid of te omslachtig. Dus laten we 3 alternatieven voor Adobe InDesign eens nader overwegen.

1 | Affinity Publisher

Dit software programma voor vormgeving en opmaak is relatief jong, maar de verwachtingen zijn hoog gespannen. Dat komt omdat Affinity door professionals en amateurs langzamerhand als serieus alternatief voor Adobe wordt beschouwd. In de eerste plaats door de prijsstelling. In de tweede plaats door de kwaliteit van de software. Niet onvermeld mag blijven dat Affinity de wind mee heeft omdat Adobe de laatste jaren toch wel krediet heeft verspeeld met haar groeiende nadruk op marketing in plaats van vormgeving en het om zeep helpen van lievelingetjes als Adobe Muse. Affinity Publisher oor MacOS en Windows kost nog geen € 30,-!


2 | QuarkXPress

QuarkXPress gaat al veel langer mee dan InDesign, maar heeft een klein marktaandeel (voornamelijk in de krantenwereld). Het programma is heel professioneel en tegenwoordig naast al het drukwerk ook gericht op het bouwen van responsive websites. Quark lijdt nog steeds onder het feit dat zij in het verre verleden heel veel krediet verspeelden door een belabberde klantenservice. Destijds stegen hun monopolistische prijzen en arrogantie naar de bol, maar QuarkXPress kun je tegenwoordig voor MacOS en Windows aanschaffen tussen de € 400,– en € 800,–.


3 | Microsoft Publisher

Ook Microsoft Publisher bestaat al geruime tijd en past helemaal in de ‘look en feel’ van de Office-producten van Microsoft. Alleen te gebruiken op Windows, maar als je niet per se professionele ambities richting grafische vormgeving en de Microsoft pakketten je aanstaan, dan is Publisher misschien het juiste pakket voor jou. Verwacht niet dezelfde mogelijkheden en diepgang van Adobe InDesign, Affinity Publisher en QuarkXPress. Maar voor € 135,– is het voor de verstokte Windows- en Microsoft-adept zeker de moeite waard.


Nog andere alternatieven?

Scribus (gratis) is zeker het overwegen waard maar ook dit pakket wordt niet gebruikt door professionals. Probeer het bijvoorbeeld eens uit als je vrijwilliger bent bij een goede-doelen-organisatie waar financiële middelen geheel ontbreken en jij toch je grafische ei kwijt wilt. En voor een heel andere situatie is Adobe FrameMaker wellicht een goede keuze, namelijk als je grote, complexe technische documenten (bijvoorbeeld gestructureerde catalogi) maakt.


Wat is eigenlijk geen alternatief?

Tekstverwerkers als MS Word zijn eigenlijk geen alternatief voor InDesign. Het is een feit dat veel mensen met dit programma folders etc. opmaken, maar dat is eigenlijk alleen omdat ze dit programma redelijk beheersen en InDesign te ingewikkeld voor ze is. Voor professionals is MS Word uit den boze. En dat geldt al helemaal voor presentatiesoftware als PowerPoint. Drukkers zien je niet graag aankomen met een advertentie opgemaakt in Powerpoint, laat staan dat je hier een brochure of boek mee zou willen opmaken.


Houdt bij je beslissing ook het volgende voor ogen: InDesign sluit niet alleen goed aan bij Photoshop en Illustrator, ook veel anderen werken er mee. Dus als je werkt of wilt werken bij een grafisch bureau, dan is InDesign wel te prefereren. Bovendien zijn er veel meer cursussen in InDesign te volgen, van beginners tot gevorderden. Ook algemene DTP-cursussen zijn meestal gericht op InDesign en de andere pakketten van Adobe.

Lees meer over de cursus 'InDesign Basis'