Wat kun je nou precies met Adobe InDesign?

Inhoud

Wat is InDesign? Wat kun je met InDesign?

InDesign is kort gezegd een programma om drukwerk vorm te geven. Het is een van de paradepaardjes van het beursgenoteerde bedrijf Adobe, dat heel veel software-programma’s maakt voor grafisch vormgevers en marketeers, zowel voor Windows als Apple-gebruikers. Met Adobe InDesign geef je niet alleen drukwerk zoals brochures, folders, posters, boeken en tijdschriften vorm, maar ook interactieve documenten als digitaal invulbare formulieren en digitale tijdschriften om te lezen op een tablet. In een digitaal tijdschrift kun je bijvoorbeeld ook slideshows, animaties en video opnemen of een quiz.

Waarom InDesign?

InDesign is niet alleen een heel goed programma, het werkt ook uitstekend samen met andere programma’s als Adobe Photoshop en Adobe Illustrator. Bovendien werken bijna alle grafisch vormgevers ermee. Je maakt in ieder geval geen verkeerde keuze als je InDesign wilt gaan gebruiken. Toch kan het in specifieke situaties handig zijn om alternatieven te onderzoeken. Bijvoorbeeld als je nooit samenwerkt met anderen of als je liever een pakket koopt in plaats van een abonnement te nemen. Want je moet weten dat Adobe InDesign niet meer te koop is. Je neemt tegenwoordig een licentie bij Adobe op alleen InDesign of op een bundel programma’s (Creative Cloud licentie).

Hoe werken InDesign, Photoshop en Illustrator samen?

Adobe InDesign, Photoshop en Illustrator worden ook wel de DTP-pakketten genoemd. DTP staat voor ‘desktop publishing’, een wat verouderde term die aangeeft dat je in principe vanachter je bureaublad uitgeverijtje kan spelen. En inderdaad zie je tegenwoordig auteurs die bijvoorbeeld hun eigen boeken opmaken in InDesign en die uitgeven, soms in druk maar ook vaak als e-book bij Amazon of Apple App Store. Het is natuurlijk best lastig om zowel goed te kunnen schrijven èn fraai te kunnen vormgeven als verstand te hebben van marketing om je boek te promoten. Maar in principe kan het! En sommigen bewijzen het!

Als je alle drie de DTP-programma’s redelijk beheerst (en waarom niet), zou je in je eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Als grafisch vormgever of als zelfstandig auteur/uitgever. In Photoshop bewerk je dan je foto’s voor de cover van het boek of de afbeeldingen in het binnenwerk. In Illustrator maak je een logo en eventueel tekeningen, als dat meer je stijl is. Die afbeeldingen importeer je vervolgens in InDesign waar je de teksten voor het boek en de foto’s en/of tekeningen samenvoegt tot opgemaakte pagina’s. Dus je zou kunnen zeggen dat InDesign de verzamelplaats is van wat je met Photoshop en Illustrator hebt geproduceerd, samen met je teksten. 


Voorbeelden vormgeving met InDesign

Hoe kun je Adobe InDesign leren?

InDesign kun je op veel manieren leren en bij diverse aanbieders. Dat hangt helemaal af van jouw gewenste manier van leren en van je toewijding. Waarschijnlijk zul je net als bijna iedereen eerst proberen het programma op eigen houtje onder de knie te krijgen. En je zoekt op YouTube en Google naar antwoorden op vragen als ‘Hoe maak je een voorblad in InDesign?’, ‘Hoe voeg je een achtergrondkleur toe in InDesign?’ of ‘Hoe vervang je een foto in InDesign?’. We’ve all been there! De antwoorden en filmpjes kunnen je natuurlijk verder helpen, maar een goed fundament geven ze je niet. Als je heel goed zelfstandig kunt leren, kan een boek of uitgebreide online videocursus uitkomst bieden. Maar voor de meesten is een opleiding tot grafisch vormgever, een DTP-opleiding of een korte InDesign-cursus het best. Begeleiding en vragen kunnen stellen is van groot belang om gedegen kennis van dit uitgebreide pakket op te doen. Hoe je InDesign ook leert, besef dat het een programma is met talloze mogelijkheden en een steile leercurve in het begin.

Lees meer over de cursus 'InDesign Basis'