5 Waardevolle plugins voor InDesign

Inhoud

Zoals je wel weet kun je met Adobe InDesign veel grafische producten maken: boeken, brochures, folders, leaflets, posters, tijdschriften… noem maar op. En als je het jezelf gemakkelijk wilt maken, kies of koop je een InDesign template, waarvan je de tekst en afbeeldingen vervangt door je eigen content. Je past de kleuren en eventueel de typografie nog wat aan en klaar is Kees.


Maar zo gaat het niet altijd! Er zijn situaties waar je wat extra functionaliteit nodig hebt, die InDesign zelf niet biedt. ‘Scripts’ kunnen al veel betekenen, maar in andere gevallen kun je op zoek gaan naar een specifieke plugin oftewel een toevoeging aan of uitbreiding van het programma. InDesign plugins worden door diverse marktpartijen aangeboden. Soms zijn ze gratis, soms peperduur. Veel vormgevers hebben voldoende aan de core-functionaliteit van InDesign, maar anderen kunnen niet zonder één van de volgende 5 onvolprezen plugins.


1 | Multi Find/Change

Een godsgeschenk voor redacteuren én opmakers die een serie van reguliere zoek/vervang acties wil uitvoeren. Stel dat je opmaker van tijdschriften bent en vele Word-bestanden aangeleverd krijgt van evenzovele auteurs. Al die auteur hebben vanzelfsprekend hun eigen onhebbelijkheden. Denk aan dubbele spaties of meerdere tabs achter elkaar. En ken je de auteurs die een zin eindigen met een spatie gevolgd door een punt . Maar ook als de auteurs het wel goed aanleveren, wil je efficiënt opmaken: je wilt geautomatiseerd het cijfer 2 in m2 superieur zetten en een vaste spaties tussen het euro-teken en het geldbedrag, etc. etc. Als je je in deze vermoeiende werkzaamheden herkent, kijk niet verder: Multi Find/Change van Automatication doet de klus.


WordsFlow en DocsFlow

2 | WordsFlow (& DocsFlow)

Kent u auteurs die zich aan de deadline houden? Mmm, uitzonderlijk. Auteurs die de deadline als ‘eerste streefdatum’ beschouwen, vormen de meerderheid. Het hele boek is al opgemaakt, maar de auteur komt met een begeleidend ‘sorry’ doodleuk met gewijzigde kopij. Voor wie dit herkent heeft Em-software al jaren een uitstekende oplossing in petto: WordsFlow (& DocsFlow). Met deze plugin wordt een live-link gelegd met het Word-bestand (of Google Docs-bestand). Dus elke tekstwijziging die na de opmaak plaatsvindt, kan eenvoudig worden gespiegeld in de opmaak. Natuurlijk moet er dan nog steeds op nieuwe afbrekingen en correcte pagina-einden worden gecheckt, maar opnieuw opmaken hoeft in elk geval niet meer.


3 | In5

In5 is de missing link tussen InDesign en HTML5. Wat betekent dat? Met In5 kun je InDesign (toch voornamelijk gericht op drukwerk) gebruiken voor interactieve tijdschriften (op tablets bijvoorbeeld) of geanimeerde banners etc. De maker overdrijft door In5 zelfs aan te bevelen voor  de bouw van hele websites of mobile apps… Niet doen! Maar dat In5 een geweldig gereedschap is, moge duidelijk zijn. Heb je nog meer nodig op dit gebied? Kijk dan eens naar wat Aquafadas te bieden heeft.


Twee waardevolle plugins: InCatalog en InData

4 | InCatalog & InData

Maak je productcatalogi of gepersonaliseerde uitnodigingen? Check dan de plugins InCatalog en InData van Em Software. Een flink prijskaartje (InCatalog vanaf € 893,– en Indata kost € 446,–), maar onmisbaar als je meer dan eens dit soort grafische producten maakt. Een database of spreadsheet koppelen aan InDesign is een specialisme.En je weet: bij specialismen horen hogere tarieven, niet alleen van de gereedschappen, maar ook van wat jij de klant in rekening kunt brengen!

5 | PDF2ID

Wat deze plugin van Recosoft doet, kun je afleiden uit de naam: het maakt ID-bestanden aan vanuit PDF’s! De omgekeerde weg dus, maar wanneer heb je dat nodig? Als jij een ID-bestand van 8 jaar terug op een optische schijf niet meer kunt vinden of openen. Of als je klant ruzie heeft gekregen met zijn oude vormgever en alleen een PDF kan overleggen. Elke vormgever loopt in zijn carrière hier ooit wel tegen aan. De plugin converteert overigens ook enkele andere bestandsformaten.


Bespaar tijd met Plugins voor InDesign

Wat je ook maakt in Adobe InDesign… als je het gevoel hebt steeds repetitieve taken te moeten uitvoeren, dan is er een goede kans dat er een script of plugin beschikbaar is die je productiviteit kan verhogen. Het kan zeker geen kwaad de volgende websites door te spitten op bruikbare InDesign plugins: ID Extra’s, Em Software en Rorohiko. Er zijn zeker meer aanbieders, maar let op of hun plug-ins een beetje up-to-date zijn en dus werken met de nieuwste versie van InDesign.

Lees meer over de cursus 'InDesign Compleet'